Nabila Razali menangis terharu Hael Husaini Juara Anugerah Juara Lagu 32 AJL32

Seorang juara (dari kampio Latin yang terakhir) adalah pemenang dalam cabaran, pertandingan atau persaingan. Boleh ada piramid kejohanan teritorial, cth. kejohanan tempatan, serantau / wilayah, negara, benua dan dunia, dan juga perpisahan (buatan) di satu atau lebih tahap ini, seperti dalam bola sepak. Juara mereka boleh mengikut gaya, contohnya. juara kebangsaan, juara dunia.

Dalam beberapa disiplin tertentu, terdapat tajuk khusus untuk juara, sama ada deskriptif, sebagai baspehlivan dalam gusti minyak Turki, yokozuna dalam gusti sumo Jepun; atau disalin dari kehidupan nyata, seperti koning dan keizer (‘raja’ dan ‘kaisar’) dalam pertandingan memanah tradisional (bukan hanya kebangsaan, juga di peringkat rendah) di Negara-negara Rendah.

Makna asal perkataan ini berpisah dari kedua-dua indera ini: dalam Era Feudal, para ksatria dijangka menjadi juara dan lakon baik kehebatan dalam pertempuran dan sebab-sebab, yang paling sering menjadi patriotik, romantis atau keagamaan (sehingga menjadi model kebaikan).

Ini mencapai makna yang paling literal dalam perbicaraan oleh pertempuran, di mana setiap juara pertempuran menjadi punca satu sisi perbicaraan. Seorang “Raja Juara” dilantik untuk tujuan upacara pada penobatan seorang Raja Inggeris, untuk mengalahkan mana-mana pencabar kepada hak raja untuk dimahkotai.

Peperangan juara merujuk kepada jenis pertempuran, yang paling biasa ditemui dalam puisi epik dan mitos sejarah purba, di mana hasil konflik ditentukan oleh pertempuran tunggal, pertarungan individu antara tentera terbaik (“juara”) dari setiap lawan tentera.

Juara Dunia adalah gelaran yang digunakan untuk menunjukkan pemenang kejohanan Dunia dalam sukan, disiplin atau permainan tertentu.

Sila tonton video: