Rupanya Ini Sebab Dayang Nurfaizah Kalah Di Anugerah Juara Lagu 32

Dayang Nurfaizah binti Awang Dowty (lahir 20 Julai 1981 di Kuching, Sarawak) adalah penyanyi Malaysia. Album sulungnya sendiri diterbitkan pada Mei 1999 dan ia dirakam dalam genre pop dan R & B. Single utama album, Hakikat Cinta memperkenalkannya kepada industri muzik tempatan

Tugasnya yang paling besar pada masa itu, untuk menandakan tahun kelima dalam industri muzik Malaysia, adalah untuk menubuhkan syarikat rakamannya sendiri, DN & AD Entertainment Sdn Bhd. Di bawah panji-panjinya, pada 31 Oktober 2004, dia mengeluarkan album studio keempatnya, Dayang Sayang Kamu, yang diterima dengan sambutan hangat daripada masyarakat Malaysia dan negara-negara jiran.

Pada 2006, beliau menyertai One in a Million, sebuah pertandingan nyanyian yang dianjurkan oleh stesen televisyen tempatan Malaysia 8TV. Dia berakhir sebagai salah satu daripada empat finalis dalam pertandingan tetapi telah diundi oleh rakyat Malaysia pada 15 September 2006, kerana pertandingan itu ditentukan oleh sistem pengundian mesej teks 50%.

Dia mula membina kemasyhurannya selepas penyebaran lagu popularnya “Hakikat Cinta” pada tahun 1999.

Dia adalah seorang kontroversi pada One in a Million reality TV talent kerana dia sudah menjadi penyanyi terkenal ketika dia memasuki pertandingan itu. Pada akhirnya, dia telah mengundi selepas membuatnya ke empat terakhir.

Keluarganya tinggal di Kuching, Sarawak, Malaysia pada masa kelahirannya.

Dia melakukan kejayaan Beyonce “Crazy in Love” semasa pertandingan One in a Million Talent.